EBRD
Pilot Project Funded by the European Bank for Reconstruction and Development

MTender - rezultatele primului an de activitate

Pe 5 decembrie, la Chișinău, a avut loc o discuție publică cu privire la rezultatele primului an al sistemului de achiziții electronice MTender

În cadrul evenimentului, reprezentanți ai guvernului, ai societății civile și ai mediului de afaceri, precum și experți locali și internaționali, au discutat despre conceptul sistemului, impactul acestuia asupra eficientizării cheltuielilor publice și percepția comodității sistemului din partea furnizorilor și cumpărătorilor.

Printre altele, au fost discutate aspecte problematice din legislație și implementarea tehnică, care trebuie corectate pentru a crește simplitatea sistemului și eficacitatea acestuia.

Reprezentanții organizației independente internaționale Open Contracting Partnership și-au prezentat, de asemenea, evaluarea datelor generate de sistem, rezultatele unui sondaj al utilizatorilor cu privire la satisfacția lor față de sistem, precum și portalul actualizat de contracte deschise pentru achiziții publice din Moldova. Portalul colectează și publică date despre toate contractele guvernamentale semnate din 2012 până în 2019.

În ultimele 12 luni, un nou sistem în valoare de 1,2 milioane EUR a fost implementat în toate ministerele și în 2.500 de instituții publice din Moldova și reprezintă un efort important pentru schimbarea modului de cheltuire a fondurilor publice.

MTender sprijină întregul proces de achiziții publice, de la planificarea achizițiilor la plata contractelor guvernamentale. Acest sistem utilizează abordarea „zero hârtie”, „o singură dată” și „o singură fereastră” și reduce timpul de licitație pentru organele guvernamentale și timpul de așteptare a plăților de către furnizori și contractanți.

Până în prezent, prin intermediul sistemului au fost anunțate 50.000 de proceduri de achizitii publice și au fost încheiate peste 26.000 de contracte. De asemenea, MTender a organizat prima licitație electronică din Moldova, care reduce riscul falsificării ofertelor și promovează concurența corectă și onestitatea.

Cu ocazia evenimentului, Angela Sax, șefa Misiunii permanente a BERD în Moldova, a lăudat eforturile comune ale Ministerului Finanțelor, mediului de afacer, societății civile și partenerilor de dezvoltare din țară.

"Transparența deplină și responsabilitatea sunt o parte importantă a administrării eficiente și curate. Excluderea practicilor dubioase economisește sume imense de bani, face administrația publică mai eficientă și - prin furnizarea de servicii mai bune și mai rentabile - crește încrederea oamenilor în autorități. Moldova ar trebui să mențină impulsul reformelor și să continue munca pentru o revizuire radicală a sistemului, în conformitate cu cele mai bune practici internaționale în administrația publică și în administrație. "

Materialele evenimentului: